Choesels, een boek met ballen


Onlangs mocht ik een heel leuk boekje redigeren. Over het mysterieuze Brusselse gerecht ‘choesels’. Wie in Brussel woont of daar zijn roots heeft, kent het misschien – al zal dat in vele gevallen wellicht van horen zeggen zijn.

Choesels is een gerecht dat met een waas van mysterie en legenden is omgeven. Want wat zit er nu eigenlijk in die beroemde en beruchte stoofpot, die al eeuwen geleden vooral in Brussel werd klaargemaakt? Gaat het – zoals gefluisterd wordt – écht om stierentestikels, of toch om meer ‘onschuldig’ orgaanvlees?

In deze publicatie van Erfgoedcel Brussel gaan Danny Crauwels, Ghislaine Steps en Jo Van Caenegem op zoek naar de ware toedracht van de zaak. Ze speuren in het verleden naar de eerste sporen van choesels, ze onderzoeken oude recepten en verhalen, traceren beroemde liefhebbers van het gerecht, scheiden mythe van waarheid – kortom, ze schotelen je een verrukkelijk intrigerend boekje voor. Een boek voor lezers met… euh, welja, ballen, van welke kunne dan ook!

Choesels, een boek met ballen is verkrijgbaar via Erfgoedcel Brussel.

Schrijf een reactie