Persoonschemie

Wat maakt dat het klikt tussen twee personen? ‘Le coeur a ses raisons que la raison ne connaît point’, zei Pascal al. Persoonschemie is dat onverklaarbare, alchemistische gevoel tussen twee personen dat maakt dat er vertrouwen is, humor, oneindigheid en grenzeloosheid, diepte van plezier en inzicht. Op je gemak zijn, jezelf zijn, aangetrokken worden zonder dat het onwennig wordt, zonder dat het verwachtingen schept. Weten dat je veilig bent bij iemand anders. Dat en nog zoveel meer is persoonschemie.

Het woord bestaat officieel niet in het Nederlands – het staat niet in het Groene Boekje, noch in Van Dale – maar ik heb het geleerd in Zweden, waar ‘personkemi’ direct tot mijn favoriete woorden ging behoren. En sindsdien bestaat het ook in het Nederlands voor mij. Want uiteindelijk zijn wij het die woorden uitvinden en importeren. En waarom niet eens uit het Zweeds, voor de verandering?

Illustratie: (c) Sandra Fauconnier

Terug naar Mia’s mooiste woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.