Merlijn en het sluiten van de poorten


Dit is met voorsprong het bijzonderste boek dat ik het afgelopen jaar mocht redigeren. En misschien al in mijn hele carrière.

Het gebeurt maar zelden dat ik zo zit te wikken en te wegen over een komma: zal ik hem weglaten of toch houden? Weg, weer terug, en nog een keer. Om dan te besluiten dat hij toch goed stond. Zo ging het vaak met dit boek. Ook met woorden, waarvan ik na wissen en weer plakken toch moest constateren dat ze precies goed stonden.

Enfin, het was een plezier om met dit boek in de weer te zijn. Maar ook niet altijd een onversneden plezier, want soms was het ook echt werken. En dan bedoel ik niet gewoon het tekstwerk, maar ook innerlijk transformatiewerk.

Want zo’n boek is het wel, dit. Het laat je niet onberoerd. Het is mij nog niet vaak overkomen dat ik midden in een redactie even een paar keer met de auteur moest overleggen om mezelf weer op te lappen omdat de inhoud zoveel losmaakte in mij. Zo’n boek is dit dus wel. Het leest niet als een pageturner – wel integendeel, je leest en proeft, laat bezinken, moet het een paar dagen aan de kant leggen en dan weer ter hand nemen om verder te doen waar je was gebleven. Om dan te constateren dat je niet meer dezelfde bent als waar je was gebleven toen je de laatste keer dit boek ter hand nam.

Want zo’n boek is het wel. Het kneedt je en transformeert je terwijl je leest.

Ik kan er eigenlijk weinig over vertellen, want het is vooral een boek dat je moet ervaren. Maar als je van elfen, draken en magiërs houdt, dan zit de kans er dik in dat Merlijn en het sluiten van de poorten je zal aanspreken. Het boek is van de hand van Veronika Reniers en is uitgegeven bij Het Oude Volk. Op de website van de uitgeverij kun je de eerste hoofdstukken inkijken, en als je dan verkocht bent, dan weet je het wel. Duik het boek in en laat je meevoeren. Je komt er aan het einde van je leeservaring gegarandeerd veranderd uit. Drakkar Ho!

6 Replies to “Merlijn en het sluiten van de poorten”

 1. Gewoon eens uitproberen! Fijne kerst- en nieuwjaarsdagen gewenst alvast, met veel leesplezier.

 2. Dag mia,
  Ik ben het boek een paar dagen geleden beginnen lezen en het neemt me inderdaad echt mee maar daarvoor ben ik hier niet.
  Ik wil je feliciteren voor de opmaak van het boek want het is prachtig gedaan! Hierdoor is het ook visueel een plezier om van pagina naar pagina te gaan.
  zou je mij kunnen vertellen wat het lettertype precies is?
  mvg,

  Sander Raes

 3. Dag Sander,

  Dank voor de complimenten, maar ik zal ze doorgeven aan de vormgeefster – ik heb de eindredactie van de tekst gedaan. Fijn te horen dat je van het boek geniet!

  Mia

 4. hey Mia, zeer fijn je langs deze weg te lezen, kben op zoek naar de liedjes en hihihi ; ik kom jou tegen.
  Prachtig verwoord.
  Liefs,
  Mirke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.