Eindredactie

Iets wil gezegd worden, maar de woorden gaan niet akkoord.
J. Bernlef, Hersenschimmen

Je hebt een tekst die op zich wel goed zit – inhoudelijk is hij oké, maar stilistisch is hij te stroef, of te lang, of halverwege haak je af als lezer… Kortom, je voelt dat hij wel wat opfrissing kan gebruiken. In dat geval is het een prima idee om een eindredacteur in te schakelen.

Het voordeel van een externe eindredacteur is dat die je tekst met een onbevangen blik kan bekijken. Als tekstchirurg lees ik je tekst – behalve met mijn technische oog van taalprofessional – vanuit het perspectief van je toekomstige lezer. Als ik iets niet begrijp, is de kans groot dat het voor je lezer ook niet duidelijk zal zijn. Daarom verhelderen we die punten waar de leesflow onderbroken wordt.

‘We’, want dit is altijd een proces dat in overleg met de opdrachtgever verloopt. Het technische correctiewerk doe ik eigenhandig volgens de regels van de kunst. Waar ik meer ingrijpende veranderingen voorstel, houd ik graag ruggespraak met de opdrachtgever. Zo weet je dat er ook na eindredactie in de tekst blijft staan wat je eigenlijk bedoelde.

Overzicht aanbod