Ochtendpagina’s

Geen inspiratie? Zit je uren op het witte blad te turen? Verveeld met je vingers te draaien terwijl je wikt en weegt welk woord je als eerste op het scherm zou kegelen? Om er dan met een mengeling van walging en verwondering naar te kijken, er een duwtje aan te geven met je cursor, als met een houten stokje, om te zien of het beweegt. Als schrijven gruwelen is, afzien en sterven, dan moet je misschien maar eens ontspannen errond.

Misschien is je schrijfkanaal gewoon verstopt door te veel censuur, innerlijke controle en kwaliteitsbewaking. Je schrijft liever niets dan ook maar één woord uit te brengen dat nergens naar lijkt. Of dat niet intelligent genoeg klinkt, verrassend is of aangenaam in de mond ligt.
Give yourself a break.

Ochtendpagina’s zijn een prima manier om de schrijfstroom weer aan het vloeien te krijgen. Het is een concept van de Amerikaanse schrijfster Julia Cameron, die het onder meer voorstelt in haar boeken The Artist’s Way (zelfde titel in het Nederlands) en The Right to Write (vertaald als Je leven schrijven).

Wat en hoe?Waarom?Wanneer?

One Reply to “Ochtendpagina’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.