Ochtendpagina’s – wanneer?

Wanneer schrijf je ochtendpagina’s? Ja, logisch, ’s ochtends. Bij voorkeur wanneer je recht uit je bed komt, nog voor je je geest begint vol te laden met allerlei intellectuele input en informatie, zoals de krant, Facebook, je e-mails, de post… Vergelijk het met de ochtendplas: eerst even je hoofd legen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe gedachten, of op zijn minst om de ‘oude’ gedachten te horen opkomen.

Julia Cameron beveelt aan om dit elke ochtend te doen – weer of geen weer, zin of geen zin. Ook doorheen de ‘droge’ periodes, waarin het allemaal futiel en zinloos lijkt, dat stomme schrijven, en wanneer je denkt dat er honderden nuttiger manieren zijn om je tijd te besteden. Toch doorschrijven. Want vroeg of laat komt er een moment waarop je een diepere laag aanboort. En dan wordt het weer interessant, want er komen nieuwe, onontgonnen ideeën naar boven, of oude die je al lang weer vergeten was, maar die het herontdekken waard zijn.

Hoelang doe je over zo’n drie bladzijden? Het hangt af van je schrijfsnelheid, en uiteraard van de grootte van je handschrift en je papier. Ik doe er 18 à 20 minuten over voor 3 A4’s.

Heeft een mens die tijd ’s ochtends? Dat hangt er allemaal van af hoeveel het je waard is. Probeer het eens uit, minstens een week of drie. Zet de wekker een halfuurtje vroeger en zet je ’s ochtends aan het schrijven.

Het is verfrissend om te zien wat er na verloop van tijd gebeurt met je gedachtenstroom én je schrijfstroom. Het gaat om zoveel meer dan het herontdekken van je creativiteit en het vertrouwen op de altijd aanwezige inspiratie. Het is ook een manier om diep van binnen op je eigen gedachten te leren vertrouwen.

Veel plezier ermee! En lees er vooral Julia Cameron eens op na. Zij beschrijft dit proces in detail.

IntroWat en hoeWaarom

Terug naar de loungebar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.