Ochtendpagina’s – wat en hoe

Wat?

Het concept is simpel: ’s ochtends, nog voor je goed en wel aan de dag begint, zit je neer en begint te schrijven. Met de hand. Drie pagina’s, doorlopend, zonder één moment te stoppen. Je begint bovenaan de eerste bladzijde, zet je pen op papier en schrijft op wat er in je gedachten komt – hoe idioot, onzinnig, banaal en belachelijk het ook mag klinken. Je hoort de woorden die binnenkomen in je gedachten en schrijft ze neer.

Hoe?

Je stopt niet om te denken, je woorden te wikken en te wegen, je bent er al helemaal niet op uit om geniaal proza te schrijven, je wilt gewoon ongehinderd het einde van de derde bladzijde bereiken. Onderweg schrap je niets, je verbetert niets. Je schrijft volle zinnen, met hoofdletters, punten en komma’s. Maar je construeert niets, je noteert. In essentie komt het hierop neer: je luistert naar de gedachten in je hoofd en je noteert ze zonder te censureren.


Dat kan erg ontnuchterend zijn. ‘God neen, ik heb de kattenbak vergeten te legen. Morgen moet ik naar de tandarts en ik heb nog geen nieuwe tandenborstel gehaald. Zou dat concept eigenlijk wel deugen? Moet ik even overleggen met Marianne. Ik hoop dat het niet gaat regenen vanavond want dan kan ik het wel vergeten. Ik heb totaal, totaal geen zin om deze pagina’s te schrijven en ze kunnen de pot op. Ik heb geen zin, ik doe het niet.’

Wat er ook maar in je opkomt, dat schrijf je op.

IntroWaarom?Wanneer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.