Werkwijze

Er zijn een paar dingen die ik belangrijk vind in een samenwerking.

 • Transparantie
  Ik houd van openheid en eerlijkheid. Dat wil niet zeggen dat je het achterste van je tong aan mij moet laten zien, want dat doe ik ook niet altijd, maar wel dat je open bent over wat je met je project wilt. Wat is je doel, waar zitten je twijfels, welke stuurgroep doet moeilijk, welke doelgroep is lastig te bereiken … Ik hoef niet alles in detail te weten, maar laat ons een kat een kat noemen als het nodig is om je project vooruit te helpen. Ik vertel het niet verder.

 • Confidentialiteit
  Dat is voor mij een evidentie. Wat op mijn bureau en in mijn computer belandt, gaat niet verder dan naar de betrokkenen.

 • Communicatie
  Het klinkt simpel, en eigenlijk is het dat ook. Communiceer. Als een tekst vertraging oploopt, laat het mij weten. Ik zit meestal niet in met een verschuivende deadline, maar ik weet het wel graag vooraf. Ben je het niet eens met een ingreep, laat het mij weten. Sowieso werk ik heel vaak met opmerkingen in de marge van de tekst, zodat we vragen en bedenkingen in onderling overleg kunnen oplossen. Heldere communicatie maakt de dingen zoveel gemakkelijker. En goede afspraken maken goede werkverhoudingen.

 • Respect
  Een tekst uit handen geven om te laten bewerken kan gevoelig liggen. Voor sommige mensen is het een beetje als hun kindje uit handen geven aan een vreemde hoeder. Zal die het wel goed behandelen? Zal die het niet helemaal verwringen tot het onherkenbaar weer naar huis komt?
  Wees gerust: respect voor de stem van de auteur is een van mijn hoogste waarden bij tekstredactie. Het is niet de bedoeling dat ik mijn stijl en smaak opleg aan jouw tekst, maar wel dat je tekst zo goed mogelijk wordt gepolijst en afgewerkt tot hij echt zegt wat jij wilt zeggen. In een stijl waar jij je in herkent. Of waar de stem van je organisatie duidelijk uit spreekt.

 • No-nonsense
  Ik kom graag snel tot de essentie. In communicatie over een tekst kan ik direct zijn; daar hoef je niets persoonlijks achter te zoeken. Ik kijk met een technisch oog naar de tekst, en feedback over dingen die nog niet goed zitten, gaat louter en alleen over de tekst. Het is geen afwijzing van jou als persoon.
  Ik kijk ook met een constructief oog: hoe kan ik het potentieel van de tekst zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen, op een manier die de lezer dient en jou als auteur en/of opdrachtgever respecteert?